sobota, 19 kwietnia 2014

Przepis na: Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym.

Wypróbowane jakiś czas temu. Bardzo polecam! Danie inspirowane hiszpańskimi klopsikami Gordona Ramsaya.

image
Składniki na sos:
  • 2 puszki siekanych pomidorów pelati
  • 1 średnie cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • wino czerwone, wytrawne 200 ml
  • pietruszka
  • sól, pieprz, oregano
  • parmezan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • ugotowany al dente makaron spaghetti
Składniki na klopsiki:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego (u mnie szponder)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • trochę mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
+ dwie patelnie 
image
Zaczynamy od klopsików:
Cebule i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy z mięsem, dodając jajkosól i pieprz do smaku. Bierzemy małą łyżeczkę, nabieramy nią mięso, formujemy kulkę i obtaczamy lekko w mące. Najlepiej jest rozgrzać patelnię i usmażyć jedną kulkę, by sprawdzić czy mięso jest dobrze przyprawione. Smażymy z dwóch stron, obracając drewnianą łopatką. Jeżeli mięso smakuje dobrze, formujemy resztę kulek. Kiedy klopsy są gotowe, wstawiamy je do lodówki na czas przygotowania składników na sos.
Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy warzywa na średnim ogniu. Trzeba dość często mieszać, ponieważ czosnek bardzo łatwo się przypala. Po upływie około trzech minut wlewamy wino i czekamy aż wyparuje do połowy.
W tym czasie możemy nagrzać kolejną na patelnię, na której będziemy smażyć klopsy. Po rozgrzaniu oliwy, wrzucamy na nią nasze mięso i zarumieniamy z każdej ze stron. Na patelnię z winem wlewamy dwie puszki pomidorów. Woda musi trochę odparować.
image
Klopsiki smażymy do momentu aż się zarumienią i wrzucamy je do sosu dopiero wtedy gdy ten trochę zgęstnieje. Dodajemy łyżeczkę oregano, sól i pieprz do smaku.
Nakładamy makaron na talerz, polewamy  sosem, posypujemy parmezanem i dekorujemy pietruszką. Danie najlepiej smakuję z lampką winaAlbo trzema.
image
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz