Dzielę się przepisem na cienkie włoskie ciasto. Zdecydowanie ulubione, bez wyrabiania.
Składniki:
- 350 gram mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1łyżka soli
- 200 ml letniej wody
- łyżka cukru
- 20 gram drożdży
Zaczynamy od drożdży. Do szklanki wody wrzucamy drożdże i cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy 20-30 min. Mąkę, sól i oliwę mieszamy w misce. Dodajemy drożdże i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy na kolejne 15 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizzę pieczemy przez 20 min.
Pizza z ostrym włoskim salami, mozarellą, marynowanymi jalapeno, cebulą i parmezanem.
Pizza z dwoma rodzajami serów pleśniowych, mozarellą, parmezanem i gruszką;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz