sobota, 19 kwietnia 2014

Przepis na: pizzę włoską.

Dzielę się przepisem na cienkie włoskie ciasto. Zdecydowanie ulubione, bez wyrabiania.

image
image
Składniki:
  • 350 gram mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1łyżka soli
  • 200 ml letniej wody
  • łyżka cukru
  • 20 gram drożdży

Zaczynamy od drożdży. Do szklanki wody wrzucamy drożdże i cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy 20-30 min. Mąkę, sól i oliwę mieszamy w misce. Dodajemy drożdże i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy na kolejne 15 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pizzę pieczemy przez 20 min. 
image
Pizza z ostrym włoskim salami, mozarellą, marynowanymi jalapeno, cebulą i parmezanem.
image
Pizza z dwoma rodzajami serów pleśniowych, mozarellą, parmezanem i gruszką;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz