Potrzebne składniki:
Makaron gotujemy al dente. Cebulę i boczek kroimy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, po czym wrzucamy dwa wyżej wymienione składniki. Smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu aż cebula się zeszkli, a boczek stanie się “chrupki”.
W międzyczasie ucieramy parmezan na małych oczkach.
Starty parmezan wraz z jajkami wrzucamy do śmietany, mieszamy, dodajemyświeżo mielonego pieprzu.
Następnie dolewamy śmietanę na patelnię i zwiększamy ogień.
Po paru sekundach dorzucamy ugotowany makaron, pietruszkę i sól ( w zależności od upodobań i od tego czy boczek był słony - u mnie były to dwie płaskie łyżeczki.
Mieszamy wszystko jeszcze przez parę sekund i nakładamy na talerze. Można posypać pieprzem i dodatkową górą parmezanu.
SMACZNEGO ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz