wtorek, 22 kwietnia 2014

Przepis na: Sajgonki

image

Składniki:
  • 200 g mięsa wieprzowego mielonego
  • papier ryżowy
  • 5, 6 liści kapusty pekińskiej
  • 2 małe marchewki
  • dymka
  • 6, 7 grzybów Mun namoczonych w wodzie
  • 50 g ugotowanego i pokrojonego makaronu ryżowego
  • jajko
  • sos sojowy
  • pieprz, pieprz kajeński
  • olej
image
Kapustę i dymkę siekamy, marchew ścieramy na grubych oczkach. Moczymy grzyby Mun we wrzątku do momentu aż zmiękną, po czym kroimy w wąskie kawałeczki.
Wszystkie składniki dodajemy do mięsa, dosypujemy pokrojony makaron ryżowy i wbijamy jajko. Wlewamy około dwie łyżki sosu sojowego, wsypujemy pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego, całość mieszamy. (‘farsz’ nie wygląda najsmaczniej na zdjęciu, ale obiecuje jest ok.)
image
Gdy farsz jest już gotowy, zamaczamy papier ryżowy w wodzie i odkładamy na parę sekund na drewnianą deskę do zmięknięcia. Trzeba uważać, żeby papier się nie posklejał.
Nakładamy łyżkę farszu i zwijamy sajgonkę. W międzyczasie dobrze jest rozgrzać olej. Ja moje sajgonki usmażyłam we frytkownicy na głębokim tłuszczuchu (#jakszalećtoszaleć #pójdziewcycki).

image
image
image
Smażymy w wysokiej temperaturze, przez około 3 do 5 minut.
SMACZNEGO
image
image
image

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz