środa, 23 kwietnia 2014

Przepis na: Słodko-ostre żeberka pani Hanki

Nie, że żeberka są pani Hanki, bo pani Hanka żyje i ma się dobrze. Pani Hanka owy przepis dostała ( o ile się nie mylę ) od koleżanki i bardzo chętnie przekazała dalej. (no chyba, że zrobiła to niechętnie, ale wolę pierwszą opcję. Pozdrawiam serdecznie <3 ) Żeberka przygotowane przez panią Hankę na zeszłe święta wielkanocne skradły moje serce.. Ale dosyć już o organach.

Potrzebujemy:
  • 2 kilo żeberek pokrojonych na mniejsze kawałki
  • keczup
  • paczka słodkiej papryki
  • sól
  • olej
Marynata:
  • szklanka wina
  • 4 łyżki miodu
  • 3 szklanki wody
  • pół paczki słodkiej papryki
  • pół paczki pieprzu kajeńskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka sosu sojowego
Żeberka wkładamy do miski, obsypujemy słodką papryką, wlewamy keczup ( tak żeby można było swobodnie wymieszać składniki ), solimy. Odstawiamy na trzy godziny.
image
Przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki mieszamy w naczyniu. Odstawiamy.
image
Po trzech godzinach wrzucamy żeberka na rozgrzaną patelnię w celu zarumienienia. 
image
image
Wrzucamy żeberka do marynaty, gdzie zostawiamy je na 12 godzin, pod przykryciem.
image
Następnie wyjmujemy żeberka, znów smażymy i zalewamy pozostałą marynatą, ewentualnie solimy. Gotujemy przez dwie godziny:)
Żeberka podałam z czerwoną kapustą na ciepło i ziemniakami.
image
image

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz