piątek, 25 kwietnia 2014

Przepis na: Risotto z grzybami

image
Trzeba wykorzystać kończący się czas grzybowy, także proponuje Risotto.
Potrzebny będzie wywar warzywno-grzybowy:
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki 
  • por
  • 2 cebule
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 czarne łepki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka masła
image
Wywar doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż warzywa zmiękną. Dopiero wtedy solimy i dodajemy pieprzu. Podczas robienia wywaru możemy zabrać się za przygotowanie składników do Risotto:
  • wywar warzywno-grzybowy
  • 300 gram czarnych łepków/prawdziwków/borowików
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kieliszek białego wina
  • 300 gram ryżu do risotto
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 100 gram startego parmezanu
  • dymka
  • korzeń pietruszki
  • cebula
Grzyby kroimy następnie podsmażamy na oliwie. W momencie kiedy zmiękną, zdejmujemy z ognia, odstawiamy.
image
image
Cebulę i korzeń pietruszki kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy warzywa i smażymy.
Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy na patelnię ryż, chwilę smażąc.
image
Powoli wlewamy białe wino i mieszamy.
image
Czekamy aż ryż ‘wypije’ wino.
image
Wrzucamy grzyby.
image
Od tego momentu dolewamy partiami wywar na patelnię i czekamy aż wsiąknie w ryż. Powtarzamy tę czynność do momentu aż ryż będzie al dente.
image
Następnie dosypujemy starty parmezan. Wlewamy śmietankę energicznie mieszając by się nie zważyła. Można doprawić pieprzem. (Nie dodawałam soli, ponieważ wystarczająco dobrze posoliłam mój wywar.)
Risotto posypujemy pokrojoną dymką i parmezanem. 
Gotowe;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz