Wypróbowane jakiś czas temu. Bardzo polecam! Danie inspirowane hiszpańskimi klopsikami Gordona Ramsaya.
Składniki na sos:
- 2 puszki siekanych pomidorów pelati
- 1 średnie cebula
- 2 ząbki czosnku
- wino czerwone, wytrawne 200 ml
- pietruszka
- sól, pieprz, oregano
- parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ugotowany al dente makaron spaghetti
Składniki na klopsiki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego (u mnie szponder)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- trochę mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
+ dwie patelnie
Zaczynamy od klopsików:
Cebule i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy z mięsem, dodając jajko, sól i pieprz do smaku. Bierzemy małą łyżeczkę, nabieramy nią mięso, formujemy kulkę i obtaczamy lekko w mące. Najlepiej jest rozgrzać patelnię i usmażyć jedną kulkę, by sprawdzić czy mięso jest dobrze przyprawione. Smażymy z dwóch stron, obracając drewnianą łopatką. Jeżeli mięso smakuje dobrze, formujemy resztę kulek. Kiedy klopsy są gotowe, wstawiamy je do lodówki na czas przygotowania składników na sos.
Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy warzywa na średnim ogniu. Trzeba dość często mieszać, ponieważ czosnek bardzo łatwo się przypala. Po upływie około trzech minut wlewamy wino i czekamy aż wyparuje do połowy.
W tym czasie możemy nagrzać kolejną na patelnię, na której będziemy smażyć klopsy. Po rozgrzaniu oliwy, wrzucamy na nią nasze mięso i zarumieniamy z każdej ze stron. Na patelnię z winem wlewamy dwie puszki pomidorów. Woda musi trochę odparować.

Klopsiki smażymy do momentu aż się zarumienią i wrzucamy je do sosu dopiero wtedy gdy ten trochę zgęstnieje. Dodajemy łyżeczkę oregano, sól i pieprz do smaku.
Nakładamy makaron na talerz, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i dekorujemy pietruszką. Danie najlepiej smakuję z lampką wina. Albo trzema.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz