
Przedstawiam bardzo stary przepis na przepyszną pieczoną kaczkę z jabłkami, nadziewaną farszem. Przepis jest mojego taty i dziś postanowiłam podjąć wyzwanie i po raz pierwszy upiec ją sama. Kaczka idealnie nadaję się na niedzielny/świąteczny rodzinny obiad.
Składniki:
Składniki:
- kaczka około 2,5 kilo
- 3 jabłka boskop lub reneta
- majeranek
- sól, pieprz
Farsz:
- 0,25 kg mięsa wieprzowego
- 0,25 kg drobiowych wątróbek
- cebula
- jajko
- czerstwa bułka namoczona w wodzie
- majeranek
- sól, pieprz
Zaczynam od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, wątróbkę, cebulę oraz bułkę miele w maszynce do mięsa. Przekładam do miski, dodaje około dwóch/trzech łyżeczek soli, szczyptę pieprzu i dwie łyżki majeranku. Mieszam, odstawiam.

Obkrawam kaczkę z tłuszczu, wykrawam kuper, opuszkami palców rozbijam lekko piersi, wtedy tłuszcz rozłoży się równomiernie.
Nacinam piersi nożem i wklepuje sól i pieprz na zewnątrz, ale też i wewnątrz kaczki. Odstawiam na pół godziny do lodówki, żeby mięso skruszało od soli.



Po 30 minutach wyjmuję kaczkę z lodówki, nacieram ją majerankiem (lubię dać przesadnie dużo).

Biorę jedno jabłko, myję, wkładam do środka kaczki i dosuwam do samego końca, żeby swobodnie wypchać kaczkę farszem. Moje jabłko musiałam podzielić na dwie części, bo całe by nie weszło. Jeśli jest taka konieczność-zszywamy kaczkę grubą nicią lub nadziewamy szpikulcem. Tę samą czynność powtarzamy z drugiej strony.



Kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym brzuchem do dołu. Okładamy pokrojonymi w ósemki jabłkami. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.

Po 30 minutach pieczenia, dolewam do kaczki 100 ml wody i zwiększam temperaturę na 200 stopni. Tłuszcz powoli się wytapia, a “plecy” kaczki rumienią. Po kolejnych 30 minutach obracam kaczkę i teraz co 15 minut polewam wierzch tłuszczem, żeby mięso nie wyschło. W tej pozycji piekę 60 min.
Po 2 h obracam kaczkę znów na “plecy”, lekko posypuję solą, piekę 30 minut i po tym czasie obracam już ostatni raz, solę, piekę kolejne 30 minut, wyłączam piekarnik.
Kaczka powinna być złocista.

Podawać z ziemniakami lub kluseczkami i obowiązkowo z czerwoną kapustą na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz